Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri dah semestinya salah satu lauk kegemaran ramai.Asalkan terdengar namanya asam pedas pastinya terasa ditekak sebab ... Asam pedas ni menggunakan ikan tenggiri tetapi anda boleh gantikan dengan ikan pari atau ikan kembung. Inilah resepi yang sangat memenuhi citarasa saya sendiri anak kelahiran Negeri Johor... kepedasan dan kepekatan kuahnya yang cukup rasa memang sedap! Cuba ye :)
Bahan-Bahan:
2-3 keping potongan ikan tenggiri
5 ulas bawang merah – ditumbuk
1 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci kunyit hidup – ditumbuk
1 batang serai – dititik
Sedikit belacan
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air biasa
8-10 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
4 biji bendi
1 biji tomato – dihiris
Garam dan gula
5 ulas bawang merah – ditumbuk
1 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci kunyit hidup – ditumbuk
1 batang serai – dititik
Sedikit belacan
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air biasa
8-10 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
4 biji bendi
1 biji tomato – dihiris
Garam dan gula
Cara -caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (anggaran 5 minit).
2. Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, bendi dan tomato. (untuk bendi dan tomato, boleh masukkan kemudian)
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan