Sabtu, 29 Julai 2017

RESEPI AYAM UNGKEP JAWA- JOHOR

Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
1 sudu makan asam jawa + 2 cawan air (anggaran)
1/2 inci halia - hiris
Garam

Bahan Kisar Halus:
25 biji cili api
2 inci kunyit segar
2 inci halia
2 batang serai - hiris nipis
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

Cara-Caranya:

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/periuk, tumis halia hiris hingga kekuningan dan garing,
Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak dalam 3 minit.
Masukkan air asam jawa hingga paras ayam sahaja. Biarkan mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Biarkan ayam masak sambil dikacau sesekali hingga kuah pekat dan nampak berminyak.
Tutup api dan hidangkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TENTANG MINAT SAYA

Assalamualaikum w.b.t.....  BUTIR- BUTIR PERIBADI NAMA : AINI ABDUL RAHMAN UMUR  : 32 TAHUN NO MATRIK : 249769  UNIVE...